GÜZEL BİR TURNUVANIN ARDINDAN AKILDA KALANLAR
.
- GİRİŞ15.10.2024 10:16
- GÜNCELLEME15.10.2024 10:16
Görülmeyen Gazete Birinci Görme Engelliler Satranç Turnuvası 4 – 7 Ekim 2024 tarihleri arasında Şile’de oynandı.
Turnuvanın organizasyonunu İstanbul’da faaliyet gösteren Görülmeyen Gazete üslendi. Ana sponsor İstanbul Büyük Şehir Belediyesi idi. Ülke Politikaları Vakfı da paydaşlardan biriydi.
Teknik organizasyonu TSF İstanbul İl Temsilciliği yüklendi.
Müsabakaya toplam 55 satranççı katıldı, turnuvada 12 kadın sporcu yarıştı.
Ekim ayı olmasına karşın yazdan kalma günlerde oynanan turnuvada sporcu ve refakatçılar güzel mekanın ve havanın tadını çıkardılar.
Turnuva sadece bir satranç etkinliği olmanın yanı sıra planlanan söyleşi, simultane gösterisi ve konserler ile bir sanat ve satranç şölenine dönüştü.
Gün gün turnuvadan Notlar:
Sporcular 4 Ekim Cuma günü öğlen saatlerinde Şile İBB Kampına giriş yaptılar, ilk gün tek tur oynandı.
Turnuvanın ilk akşamında Uluslar Arası Usta İnternationel Master Rasim Nizam ile bir söyleşi yapıldı.
Görülmeyen Gazete’nin davetlisi olarak İstanbul’a gelen Rasim Nizam, gazeteci Doğan Satış moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide konuştu.
20 kez Bulgaristan görme engelliler şampiyonu olan Nzam’ın dünya üçüncülüğü ve sayısız uluslar arası derecesi bulunuyor. Satranca nasıl başladığını, ne şekilde çalışıp ilerlediğini anlatan Nizam, turnuva anılarını da paylaştı Esprileri ile tüm dinleyicileri gülümsetti. Genç satranççılara öğütler vermeyi de ihmal etmedi. Baştan çok çalışıp sonra bırakmamak gerekiyor, su 100 derecede kaynar, ne kadar ısınırsa ısınsın bu sıcaklığa gelmeden mesela 97 dereceye kadar gelip te bırakırsanız hiç bir şey olmaz dedi.
İlk akşamın finalinde violonist Dr Bilge Özel’in keman resitali vardı. Çorum’da müzik öğretmenliği yapan Bilge Hoca, programına Çaykovski’nin Kuğu Gölü Balesinden bir bölümle başladı. Ardından keman için kendi düzenlediği türkü süitini seslendirdi. Son bölümde Bilge Özele Selim ve Kerim Altınok mandolin gitar ikilisi de katıldı.
Resitalin bitiminde kafeteryada çaylarını içen kamp sakinleri ilerleyen dakikalarda açık havada gezinti yaptılar, ilk günün yol yorgunluğunu atmak isteyen bazı sporcular ise evlerine çekildiler. İBB Şile Engelliler Kampinda konaklama dört kişinin rahatlıkla kalabileceği müstakil evlerde yapılıyor. Salon, yatak odası, banyo/tuvalet, sıcak su, mutfak lavabosu, kliması bulunan evlerin önünde geniş bir veranda yer alıyor. Evlerde televizyon, su sebili ve kış ayları için kalörüfer sistemi de mevcut.
Gece saatlerinde verandalara çıkan bazı kamp sakinleri de sohbetlerini açık havada sürdürdüler. Muhabbetlere bağlama, bendir, gitar ve mandolin eşliğinde söylenen şarkılar eşlik etti.
İkinci gün:
Cumartesi sabahı yapılan sıkı kahvaltının ardından ikinci tur başladı. Turnuva salonu rahattı. Tuvaletin salona yakın olması özellikle total görme engelli sporcuların işini kolaylaştırdı.
Salon çıkışında bulunan kafeterya, maçını bitirenler için adeta vaha gibi bir yerdi, kampın nazik çalışanlarının elinden sayısız kahve ve çay içtik.
Öğlen yemeğini takiben üçüncü tur oynandı. Çay kahve molasının ardından hemen dördüncü maçlar başladı.
Turnuvanın en yoğun günü cumartesiydi, turlar ilerledikçe denk güçteki oyuncular biribirleriyle eşleştiler, maçlar kıyasıya geçiyordu. Zorlu oyunların ardından akşam yemeğine geçildi.
Yemek salonu genişti, rahattı. Refakatçıların yanı sıra kamp personeli de masalara servis konusunda yardımcı oldular.
Kafeteryada içilen çay ve kahvelerden sonra tüm sanat etkinliklerinin yapıldığı konferans salonuna geçildi.
Bu akşam program serbestti, katılmayı arzu edenler sahne aldılar.
Orhan Yeterin Bağlaması eşliğinde bir türkü gecesi oldu. Şiirlerle anektotlarla güzel bir sanat akşamı yaşadık.
Sahnede kendiliğinden oluşan kamp orkestrasında bağlamanın yanı sıra mey, gitar ve mandolin tınıları da duyuldu.
Sahneye çıkan süpriz sesleri dinledik. Finali, Görülmeyen Gazete gönüllülerinden İnci Çiğdem Kaya’nın güzel sesi ve bozlaklarla yaptık.
Üçüncü Gün:
Pazar günü geldiğinde satranççıları daha zorlu maçlar bekliyordu. Üst sıralardaki oyuncular yavaş yavaş seçilmeye başlamıştı. Herkes şampiyonun kim olacağını merak ediyordu.
Rekabet asla oyuncular arasındaki dostluğa engel değildi, maçını bitirenler sonuç ne olursa olsun, çoğu zaman salondan kolkola çıkıyor, yorgunluk atmak ve maçı analiz etmek için birlikte çay içmeden ayrılmıyorlardı.
Üçüncü gecenin finalini, şefi ve üyelerinin çoğunluğu görme engelli olan Odeon Oda Korosu yaptı.
Odeon, Görülmeyen Gazete’nin davetlisi olarak Bakırköy’den Körler Ve Gönüllüler Derneği’nden geliyordu. Şile’ye uzunca bir otobüs yolculuğu yaparak gelen Koro üyeleri önce kampın çayı ve kahvesiyle dinlendi.
Ardından prova yapmak üzere konferans salonunun sahnesinde yerini aldı. Provanın başlaması için turnuvada oynayan Koro şefi ve birkaç koristin maçlarının bitmesi beklendi.
Şef Özlem Erten prova için koronun başında yerini aldığında her halde önce zihnindeki satranç hamlelerini silip onların yerine müzik notalarını koymuştur.
Yemeğin ardından akşam olup konferans salonu dolduğunda Odeon Oda Korosu sahnede hazırdı. Piyanodan alınan seslerin ardından şefin işaretiyle konser başladı.
Odeon Oda Korosu, Anadolu’dan, Balkanlar’dan, Rus steplerinden ve faklı ülke şarkılarından oluşturduğu repertuarını sundu.
Çok sesli melodiler ılık Şile akşamında yankılandı. Uzun alkışlar koronun emeğinin en güzel ödülüydü.
Konserin ardından bir çay içimi kadar birlikte zaman geçirip Odeon’un İstanbul’dan gelen üyelerini uğurladık. Ertesi sabah turnuvanın son turu oynanacaktı. Buna karşın evlerimize çekilmeyip bu son geceyi de verandalarımızda kalabalık sohbetlerle ve müzikle tamamladık.
Ve Son Gün!
7 Ekim Pazartesi sabahı heyecan büyüktü, bugün şampiyon belli olacaktı. Tur başladı. Erken biten oyunlar uzayan maçlar derken turnuva sona erdi.
İlk üç sıranın yaş ortalaması sanırım 30’un epey altında. Sonuçta gençlik kazandı diyebiliriz, tabi ki bir de dostluk!.
Ödül töreninden önce İnternational Master Rasim Nizam ile turnuvaya katılan sporcular arasında bir çoğul gösteri maçı yani Simultane düzenlendi.
Rasim Nizam, Aynı anda 18 sporcuyla onların kendi kabartmalı tahtalarında oynadı. Maçtan sonra görüştüğümüz Nizam şunları söyledi… “Tüm rakiplerim iyi mücadele ettiler, hepsini tebrik ediyorum ama bana karşı en başarılı oyunu genç sporcu Meriç Pehlivan çıkarttı, düzenli çalışır da suyu 100 dereceye getirirse ileride çok iyi bir satranç ustası olabili, kendisini kutluyorum” .
Kapanış töreninden önce konferans salonunda İBB Özürlüler Merkezi Müzik Topluluğu bir konser verdi. Kapanış seromonisini takiben tüm sporcu ve refakatçılar otobüslerine uğurlandı.
Satranç, sanat ve dostlukla dopdolu çok güzel dört gün geçirdik, kampta ortamı gözlemleyen bir İBB yetkilisinin “Buradaki herkes gülümsüyor, keşke bu tabloyu tüm insanlar görse, yaşasa” şeklindeki sözleri zihnimde yer etti.
Bu güzel organizasyonun devamını bekliyoruz.
Turnuvanın teknik sonuçlarını vermeden önce teşekkürlerimi iletmek isterim…
Turnuvayı organize eden, sabırlı ve kararlı yönetimiyle gönüllerimizi kazanan Görülmeyen Gazete yayın yönetmeni Saime Oğuzhan’a, gazetenin daimi yazarlarından kadim arkadaşım Fatih Mehmet Moray’a, samimi desteklerini esirgemeyen tüm gazete gönüllülerine teşekkürler. Ana sponsorumuz İstanbul Büyük Şehir Belediyesine ve çalışanlarına, Ülke Politikaları Vakfı ve tüm paydaşlara teşekkürler.
Türkiye Satranç Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi Rıza Öney’e ve federasyon yetkililerine, başarılı yönetim gösteren tüm hakemlerimize teşekkürler.
Bu güzel turnuvanın tüm sporcularına ve bizleri yalnız bırakmayan refakatçılarımıza teşekkürler.
Görülmeyen Gazete Birinci Satranç Turnuvası Sonuçları:
Genel Kategori:
1. Meriç Pehlivan, 6.5 puan.
2. Süleyman Saltık, 6 puan.
3. Hüseyin Demirel, 6 puan.
4. Selim Altınok, 5.5 puan.
5. Tahsin Yordanlı, 5 puan.
Kategori Ödülleri:
En başarılı Genç sporcu: Meriç Pehlivan.
En başarılı kadın sporcu: Rabia Doğan.
En başarılı emektar sporcu: Selim Altınok