AİLEM Engelsiz İletişim Merkezi, İşitme Engelliler için 98 Bin 319 Çağrıya Çeviri Desteği Sağladı

AİLEM Engelsiz İletişim Merkezi, İşitme Engelliler için 98 Bin 319 Çağrıya Çeviri Desteği Sağladı
AİLEM Engelsiz İletişim Merkezi, İşitme Engelliler için 98 Bin 319 Çağrıya Çeviri Desteği Sağladı
GİRİŞ 07.06.2024 09.45 GÜNCELLEME 08.06.2024 18.25
Bu Habere 0 Yorum Yapılmış

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş:

“Bizim iletişim merkezimiz bugün 18 bin 684 kullanıcı tarafından aktif olarak kullanılıyor. Alışverişten aile içi iletişime, öğretmen-veli görüşmesinden hasta doktor iletişimine kadar birçok konuda günde ortalama 150 çağrıya çeviri hizmeti sağlıyoruz.”

Göktaş, yazılı açıklamasında, “Yüzde 100 erişilebilirlik” hedefi doğrultusunda engellilerin hizmetlere erişimini kolaylaştırmak amacıyla dijital dönüşüm ve engelsiz iletişim çalışmaları yürüttüklerini belirtti. İşitme engelli bireylere yönelik iletişim engellerini ortadan kaldırmak için projeler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

İşitme engelli vatandaşların kamuda, özel sektörde ve sosyal hayatlarında iletişim ihtiyaçlarını karşılayabilmek için İşitme Engelliler Engelsiz İletişim Merkezi’ni (AİLEM) kurdularını belirten Göktaş, Türk işaret dilini kullanan herkes için ortak bir iletişim merkezi oluşturduklarını vurguladı.

Göktaş, “İletişim merkezimiz bugün 18 bin 684 kullanıcı tarafından aktif olarak kullanılıyor. Alışverişten aile içi iletişime, öğretmen-veli görüşmesinden hasta doktor iletişimine kadar birçok konuda günde ortalama 150 çağrıya çeviri hizmeti sağlıyoruz. Yaklaşık 2 yıldır hizmet veren merkezimizde bugüne kadar Türk işaret dili çevirmenlerimiz tarafından 98 bin 319 çağrıya çeviri desteği sağlandı. AİLEM Engelsiz İletişim Merkezi’nin sunduğu hizmetlerle, Türk işaret dilini kullanan bütün işitme engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

AİLEM’in Hizmetleri ve Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü

AİLEM dışında, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında 52 ilde 77 Türk işaret dili tercümanıyla hizmet verdiklerini belirten Göktaş, bu tercümanların son üç yılda çeşitli alanlarda işitme engellilere yaklaşık 6 bin 871 çeviri hizmeti sağladığını aktardı.

Türk İşaret Dili Araştırma Projesi kapsamında toplanan verilerle Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü’nün oluşturulduğunu ifade eden Göktaş, bu sözlüğün, Türkiye’nin 26 ilinden ve 113 Türk işaret dili ana dili konuşucusundan elde edilen derlemeye dayandığını söyledi. Göktaş, “Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü’ne 2017’den bu yana 150 ülkeden 4,5 milyondan fazla erişim sağlandı.” dedi.

YORUMLAR 0

    DİĞER HABERLER